Veelgestelde vragen

Moet ik mij aanmelden als ik een vergadering wil bezoeken?

Nee. U hoeft zich niet aan te melden als u een openbare vergadering van de raad wilt bezoeken. U kunt dan gewoon naar het gemeentehuis komen en op de publieke tribune plaatsnemen.
's Avonds is de hoofdingang van het gemeentehuis gesloten. U moet daarom gebruik maken van de ingang aan de rechter voorzijde van het gemeentehuis.

Wat moet ik doen als ik wil inspreken?

Dat leest u hier.

Tot hoe laat duurt een raadsvergadering?

Dat hangt ervan af hoeveel onderwerpen op de agenda staan. Afgesproken is dat raadsvergaderingen niet langer dan tot 23:30 uur duren. Als het nodig is wordt de vergadering dan de volgende dag om 19:30 uur voortgezet.

Waarom worden raadsvergaderingen soms gepauzeerd?

Het komt regelmatig voor dat raadsleden even buiten de vergadering onderling willen overleggen of afstemmen. Ook worden raadsvergderingen gepauzeerd als de collegeleden bijvoorbeeld een antwoord op vragen met elkaar willen voorbereiden.
De vergadering wordt dan gepauzeerd. Dat wordt een schorsing genoemd.

Kan ik als rolstoelgebruiker een vergadering bezoeken?

De vergaderingen van de gemeenteraad worden op de eerste verdieping van het gemeentehuis gehouden. Een lift is aanwezig.
Er zijn twee publieke tribunes, één op de eerste verdieping en één op de tweede verdieping. De publieke tribune op de tweede verdieping is minder geschikt voor rolstoelgebruikers.
Het gemeentehuis heeft verder een invalidentoilet.

Hoe kom ik in contact met een raadslid?

Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld per brief, e-mail of telefoon. U leest er hier meer over.

Waar zitten de raadsleden tijdens een vergadering?

Op deze plattegrond ziet u foto's van de raadsleden en waar ze tijdens vergaderingen zitten.

Wat is een interruptie?

Soms wil een raadslid direct reageren op wat iemand zegt. Bijvoorbeeld omdat het vragen oproept of omdat hij zich aangesproken voelt. In dit geval kan hij gebruik maken van een interruptie. De spreker wordt dan onderbroken. Dit loopt altijd via de voorzitter.

Wat is een fractie?

Raadsleden die namens dezelfde politieke partij in de gemeenteraad zitten vormen samen een fractie. Omdat er acht politieke partijen in de gemeenteraad zitten zijn er dus acht fracties.

Waarom gebruiken raadsleden een tablet tijdens de vergaderingen?

De gemeenteraad van Stadskanaal vergadert sinds 2011 papierloos. Dat betekent dat alle vergaderstukken op de tablets van de raadsleden staan en niet meer worden afgedrukt. Dat is goed voor het milieu. Verder gaat de verspreiding van stukken een stuk efficiënter.

Waarom draagt de voorzitter van de raad de ambtsketen?

De verplichting voor de voorzitter van de gemeenteraad om tijdens de raadsvergaderingen de ambtsketen te dragen is gebaseerd op een Koninklijk Besluit uit 1852. Het gaat om het Besluit houdende bepalingen omtrent de door de burgemeester te dragen onderscheidingstekenen. Daarin wordt voorgeschreven dat de burgemeester de ambtsketen omheeft als hij de raadvergadering voorzit. Ook de ondervoorzitters van de gemeenteraad dragen de ambtsketen als zij een raadsvergadering voorzitten.

Waar staan de verordeningen die de gemeenteraad heeft vastgesteld?

De verordeningen die de gemeenteraad heeft vastgesteld staan in de Regelingenbank van de gemeente, https://www.regels-stadskanaal.nl.